نیاز به مشاوره: چارلی و کارخانۀ شکلاتسازی
بعد از فصل دوم «فیلمها و آدمها» که دربارهی «گفتوگو» بود، در این فصل به سراغ موضوع مشورت و مشارکت در زندگی فردی و اجتماعی میرویم. چیزی که همه به شکلهای گوناگون به آن نیاز داریم اما تشخیص موارد نیاز به مشورت، طرف مشورت و انتخاب او، نوع تصمیمگیری خودمان بعد از دریافت مشورت، هر کدام به اندازهی خود مشورت، پیچیده به نظر میرسد و باید به چگونگی آن فکر کرد. در هر قسمت از این فصل، ردی از این مباحث را در فیلمی جستجو میکنیم و میکوشیم از آنچه در داستان فیلم دربارهی مشارکت و مشورت مطرح شده به تجربههای انسانی و کلی برسیم.
در فیلمی چون «چارلی و کارخانۀ شکلاتسازی»، با آنکه از دل سینما و ادبیات فانتزی برمیآید، ارزش یکی از انواع آشنای مشورت یعنی بهرهگیری از مشاور را میتوان دریافت. یافتن ریشههای روانشناختی هر مشکل، البته طی آنچه در این فیلم میبینیم، کاری نیست که روانکاو، روانشناس یا روانپزشک بهتنهایی انجام دهد بلکه با شناخت فرد از خود و در امتداد کار مشاور به دست میآید. این قسمت با گذر از مسیر ریشهیابی مشکلات ویلی وانکا در فیلم تیم برتون، بر این سؤال مکث میکند که توقع یا تصور ما از مشاور مفید و مؤثر چیست؟
طرح مسائل انسانی با معرفی فیلمهایی که به شکلی خاص به این مسائل میپردازند، هدف اصلی برنامهی «فیلمها و آدمها» به حساب میآید. در هر مجموعهی شش قسمتی از این برنامه، موضوع مشخصی را از زوایای مختلف و هر بار با معرفی یک فیلم در هر قسمت، پی میگیریم. برای مکث بر هر موضوع، دریچههایی برای نگاه به هر فیلم پیشنهاد میکنیم تا جامعه، جهان و مسائل آن را بهتر ببینیم اما اصرارمان بر این است که برنامه، به جایی برای نقد و ارزشگذاری فیلمها بدل نشود و به جای این کار، سعی کند به نقدی بر رفتارهای انسانیِ عادتشده اما نادرست یا لااقل نازیبا پیرامون موضوع هر قسمت دست یابد و البته، جایگزینهایی برای این عادات ارائه دهد.
پریسا صحبتی، دانشآموخته رشتههای گرافیک و ادبیات نمایشی و سازندهی چند فیلم کوتاه و مستند است. نگارش، طراحی و اجرای چند نمایشنامه نیز در سابقهی کاری او به چشم میخورد. یکی از نوشتههای سینمایی او در سال ۹۷ برندهی جایزهی جشنوارهی نقد فیلم «مشق شب» شد.
نظر شما چیست؟
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *