پیمان روز زمین؛ ۲۰ عادت تازهی سبز
آیا دوست دارید پا به عرصه سبزگرایی بگذارید و در عمل و در زندگی روزمره واقعا کمک کنید به شکلگیری جهانی سبز و پاک و پایدار؟ پیشنهاد ما این است که از جمعه همین هفته، دوم اردیبهشت، مصادف با ۲۲ آوریل شروع کنید. دلیل خاصی دارد؟ روز جهانی زمین است و روز مهمی است و بهتر است سبزگرایی را از چنین روز خاصی شروع کنید مثل صدهامیلیون انسان دیگر در گوشه و کنار جهان که به مناسبت همین روز قول و قرار و کنش و واکنش محیط زیستی دارند.
پیشنهاد ما به شما پیریزی ۲۰ عادت سبز است. تجربه میگوید فعالیتهای مرتبط با هر هدف در زندگی شخصی اگر به عادت تبدیل نشوند به تدریج رها شده و هرگز بخشی از شخصیت شما نمیشوند. و معمولا هر عادت خوب یک مابهازای بد هم دارد. اینجا به ۲۰ عادت خوب اشاره میشود. گفت جوانمردی آن است که شوخ مرد را به روی او نیاوری. پس ما هم به عادتهای بد احتمالی شما اشاره نمیکنیم. فقط عادتهای خوبی را که هر سبزگرا باید داشته باشد مینویسیم. کافی است یک ماه مدام هر کدام از این عادتها را تکرار کنید. به احتمال زیاد از آن پس بخشی از رفتار معمول و شخصیت شما میشود و دیگر برای تکرارشان متحمل زحمت نخواهید بود.
یک مهارت مهم در عادتسازی: آنچه را میخواهید انجام دهید با اطرافیانتان در میان بگذارید. به آنها بگویید تصمیم گرفتهام ۲۰ عادت خوب محیط زیستی را جایگزین ۲۰ عادت بد در زندگی روزمره بکنم و این کار را از همین جمعه، روز جهانی زمین شروع میکنم و یک ماه بعد شما خواهید دید من یک آدم سبزگرا هستم با ردپای اکولوژیک خیلی کمتر از قبل. دیگران را تشویق کنید تطور شما از عادات ناسبز به عادتهای سبز را نظارت کنند و آن را از شما بخواهند. این ۲۰ عادت سبز را پی بگیرید:
۱. کار به جای ابزار: ابزارهای نالازم را حذف کن و عادت کن کارها را با حداقل ابزارهای لازم انجام بدهی.
۲. کمتر رانندگی کن: پیاده برو یا با دوچرخه. اگر نه، حمل و نقل عمومی. اگر نه همپیمایی. راهی پیدا کن برای رانندگی کمتر.
۳. فقط سبزدوستها (اکوفرندلی) را بخر: فهرست بد و خوب و سبز و ناسبز داشته باش از همه کالاها. به تدریج ناسبزها را کنار بگذار و فقط سبزدوستها را بخر.
۴. بازیافت کن: نه فقط زبالههای خشک حتی زبالهی تر را هم با روشهایی مثل کمپوست و پوسالسازی بازیافت کن.
۵. محلی خرید کن: این به معنای سوغاتی خریدن از مردم محلی نیست. یعنی اینکه محصولاتی را بخر که همین دور و بر خودت تولید شدهاند. به خصوص در خرید مواد غذایی اجتناب کن از محصولات و میوههایی که از آن سوی جهان آمدهاند.
۶. با یخچالت از سبزگراییات مراقبت کن: اصل طلایی این است که هرچه در یخچال هست باید در کوتاهترین و مناسبترین زمان مصرف شود. آنچه طولانیتر در یخچال میماند و یا مستقیماً از یخچال به سطل زباله میرود شاخص ناسبزی و تخریب منابع طبیعی است. یخچال خالیتر نماد سبزگراست. نگران نباش که مهمانی یخچالت را خالی ببیند. برایش توضیح بده که در بیابان کالاهاری زندگی نمیکنی و ترجیح میدهی همیشه مواد غذایی تازه بخری.
۷. کمتر گوشت بخور: سبزترین الگوی تغذیه هفتهای یکی-دو بار گوشت قرمز، دو-سه بار گوشت سفید و سه-چهار بار گیاهخواری است. کمکالریتر یعنی سبزتر. لازم نیست مطلقا گیاهخوار بشوی اما حتما کالری غذایت را کم کن و البته سعی کن هفتهای فقط یکی-دو وعده گوشت قرمز بخوری.
۸. کوتاهتر دوش بگیر با آب کمتر داغ: دوش را منحصر کن به حداکثر پنج دقیقه و کمکم عادت کن به دو-سه درجه حرارتِ آب را کم کردن.
۹. وسایل غیر ضروری را ببخش: گوشه و کنار خانه را بگرد و هر چیز اضافه را ببخش. عادت کن به عدم نگهداری از وسایل غیر ضروری.
۱۰. رسانهی کاغذی نخوان و نخر: بر خلاف تصور، سبزها اتفاقا دیجیتالتر و مدرنتر و بیشتر اهل فناوریهای نو هستند. مثلا عادت کن به اجتناب از رسانه و کتاب کاغذی. ایبوک بخر و وبسایت رسانهها را مطالعه کن.
۱۱. تا مجبور نشدهای، جنس نو نخر: عادت کن به خرید اجناس دست دوم.
۱۲. از هر چیز یکبار-مصرف پرهیز کن: یکبار-مصرف غالبا یعنی جایگزینی کار با مواد. مواد بیشتر به جای کار بیشتر. با اجتناب از یکبار-مصرفها کمک کن به کاهش فشار بر منابع طبیعی زمین.
۱۳. بهگزین باش: بهگزین بهترین برابرنهاد مینیمالیسم است. سندرم «فضای خالی» را درمان کن. نترس از فضای خالی. کمابیش کم هم زیاد است.
۱۴. ساعاتی را در روز و یک روز را در هفته آفلاین باش: عجب عادت سختی! میفهمم اما به تدریج شدنی است. یک روز تمام کاملا آفلاین باشی در هفته. بیهیچ تزاحمی که ذهنت را احاطه کند. از آلودگی جهان دیجیتال هم خودت را در امان نگه دار. بهداشت دیجیتال داشته باش.
۱۵. تا ۲۴ ساعت آینده هیچ پولی خرج نکن: حالا امروز نشد، فردا. اما قرار بگذار که هفتهای یک روز هیچ پولی خرج نکنی.
۱۶. روزی در هفته را تنها و رها باش در طبیعت: عیشی است نه حد هر سلطانی. و البته کمک میکند به نوسازی رابطه تو با طبیعت.
۱۷. از سوپرمارکتهای بزرگ خرید نکن: این سوپرمارکتهای درندشتِ بزرگ که جایگزین بقالیها شدهاند هزار ترفند دارند برای اینکه ترغیبت کنند به خرید بیشتر. عادت کن به خرید از بقالی محل. شک نکن باعث کاهش میزان خریدت میشود.
۱۸. همچون بیرق سبزگرا: سبزگرا را چطور میشود تشخیص داد؟ خیلی ساده. احتمالا با «آوند»ی که همراه دارد. (آوند، واژه پارسی به معنای لیوان را اینجا معادل «ماگ» به کار میبریم؛ آبخوری همراه). آبخوری همراه البته سابقهای چندهزار ساله دارد. اما رسم حمل آبخوری شخصی ورافتاده بود تا اینکه محیطزیستیها دوباره احیایش کردند با هدف کاهش استفاده از ظروف یکبار-مصرف و همچنین کاهش تولید پلاستیک و البته کاهش مصرف آب. اگر آوند خود را همراه نداشته باشید یا باید لیوان یکبار-مصرف استفاده کنید که میدانیم چه انبوه زبالهای تولید میکند و یا از لیوان غذاخوریهای عمومی استفاده کنید که آب و مواد شوینده قابل توجهی برای شستن آنها استفاده میشود.
۱۹. هدیه سبز را باب کن: هدایای محیط زیستی درست کن. با حداقل قیمت. با دورریزها و مواد و مصالح به ظاهر غیرقابل مصرف. مثلا کارتهای تبریکی که از بریده روزنامهها و مجلهها درست شده. یک شمع کوچک خانگی که خودت آن را ساختهای. عروسکی که با پارچه لباسهای کهنه آن را دوختهای به هم. چند پر ریحان که خودت کاشتهای. قیف پلاستیکی که خیلی ساده از برش بطری آب درست شده. آویزهای زینتی ساخته شده با تکههای چوب و پلاستیک. آرد سوخاری خانگیِ ساختهشده از لبههای خشکیده نان. صابون و سرشوی خانگی. مچبندهای بافتهشده با نخهای بازیافتی. انواع مرباها و چاشنیهایی که با پوست و دورریز میوهها درست شدهاند. انواع وسایلی که خود حاصل تغییر شکل و بازیافت وسایلی دیگر هستند. اینجور چیزها. سایتهایی هست که استفاده از دورریزها برای ساخت چیزهای تازه را آموزش میدهد. یاد بگیر این هنر را و با کمک آن هدایای محیط زیستی بساز. به هر مهمانی میروی به تعداد مهمانها از این هدایا با خودت ببر و به هر کس یکی بده. یک هدیه سبز کار یک ویدیوی آموزشی یا یک متن پر طول و تفصیل را میکند. کمک کن مردم ببینند زیباشناختی خاص یک سبک زندگی سبز در چه جزئیاتی نهفته است.
۲۰. از خودت با تلنگرهای سبز مراقبت کن: حضرت مسیح بر صلیب گفت «ایلویی، ایلویی، لَمّا سَبَقْتَنی؟» یعنی ای خدای من چرا مرا به خود واگذاشتی؟ (مَرقُس ۱۵:۳۴) تلنگرهای سبز راهی است برای اینکه به خود واگذاشته نشویم. حتی مسیح هم تاب به خود واگذاشتگی را نداشت. اصرار بر انجام عادتهای پیشگفته تلنگرهای سبز هستند برای اینکه به یادت بیاورند تو قرار است انسانی سبزگرا باشی. تکرارشان باعث میشود آویخته نشوی بر صلیب ناسبزی.
نظر شما چیست؟
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *