باکورا (۲۰۱۹)
مدت زمان فیلم:
۱۳۱ دقیقه
کارگردان:
باکورا (Bacurau) کار مشترک دو کارگردان مشهور سینمای برزیل به نامهای کلبر مندونسا فیلیو و جولیانو دورنلیس است. باکورا سومین فیلم بلند سینمایی مندونسا فیلیو در مقام کارگردان است. در کارنامه فیلمسازی او تعداد زیادی فیلم کوتاه و مستند دیده میشود. دو فیلم قبلی مندونسا به نامهای برج دلو و صداهای همسایه با برخورد مثبت منتقدین و فستیوالهای هنری مواجه شد. اما باکورا دومین ساخته بلند دورنلیس است. در کارنامه هنری او هم چند فیلم کوتاه وجود دارد.
بازیگران:
بازیگران فیلم به جز چند نفر، همگی از هنرمندان سینمای برزیل هستند. از جمله بازیگران غیر برزیلی فیلم میتوان به اُدو کییِر در نقش مایکل، فرمانده گروه مهاجم اشاره کرد. این بازیگر آلمانی بیشتر برای نقشآفرینی در فیلمهای لارس فون تریه، کارگردان مشهور اروپایی در فیلمهایی نظیر داگویل، رقصنده در تاریکی و مالیخولیا شناخته میشود.
داستان فیلم:
ترزا برای مراسم عزاداری مادربزرگ روستا به زادگاهش، باکورائو، برمیگردد. او در سفرش متوجه میشود که هر روز مردم روستا به طرز مرموزی کشته میشوند. چند توریست با ملیتهای گوناگون در اطراف باکورائو اتراق کردهاند. نام باکورائو از نقشه گوگل حذف شده است. هر روز واقعه عجیبی در این روستا اتفاق میافتد.
درباره فیلم:
فیلم باکورا از جمله آثار سینمایی موفق در جشنوارههای سینمایی سال گذشته بود که اکران جهانی آن مصادف با بحران بیماری کرونا و متعاقبش، تعطیلی سینماها شد. با اینحال، پس از انتشار این فیلم به شکل آنلاین، از سوی سایت سینمایی ایندیوایر یکی از بختهای نامزدی اسکار ۲۰۲۱ معرفی شد.
این فیلم نخستین بار در فستیوال فیلم کن ۲۰۱۹ به نمایش درآمد که جایزه هیئت ژوری را از این فستیوال ممتاز جهانی کسب کرد. در طی سال گذشته، باکورا موفق به کسب بیش از ۲۵ جایزه و نامزدی از فستیوالهای بینالمللی شد. همچنین به عنوان یکی از ده فیلم برتر سال ۲۰۱۹ از طرف نشریه معتبر سینمایی کایه دو سینما انتخاب شد.
باکورا در نگاه اول، تصویری از جهان امروز را به تماشاگرش ارائه میدهد که انباشته از قدرتهای فاسد و زورگو در کنار نابرابری و بیعدالتیهای حاکم بر بسیاری از جوامع بشری است. حتی فیلم با نشان دادن ملیت مهاجمین، به توسعهطلبی و جنگافروزی کشورهای قدرتمند دنیا طعنه زده است. در پایان، باکورا بازگو کننده این نکته است که ملتها بهجای سکوت و تسلیم در برابر بیعدالتی و فساد، قادرند که به پا خیزیند.
اما باکورا در پسزمینه یادآور اسطوره آشوب و بههمریختگی عمومی بعد از دوره صلح و آرامش است. اشیاء و اشخاصی بینام و ناشناس به جامعهای وارد میشوند و به هدفی نامعلوم، نظم و آرامش را در آن به هم میریزند. بسیاری این فیلم را با هفت سامورایی اثر مشهور آکیرا کوروساوا فیلمساز فقید ژاپن مقایسه میکنند اما برای نگارنده یادآور فیلم کمتر دیدهشدهی بهرام بیضایی به نام غریبه و مه است. در هر حال، آنچه در هر سه فیلم مشهود است تصویری بومی و محلی است با طنینی جهان!
این فیلم خیلی عجیبه و دوست داشننی
ممنون از معرفی فیلم هاتون. وقت ما را این روزها پر کرد. از فیلم های 2020 باز هم بگذارید. ممنون